PROJECT NIM izle / torrent






Nim, Oklahoma'da bir primat merkezinde doğan bir şempanze. Bir insan pisikolojisi testi için henüz bebekliğinde annesinden ayrılması ve sonrasında bu deney için kullanılma hikeyesi anlatılıyor. Deney insan dilinin evrimini anlamaya çalışmak ve Nim'in insanoğlu ile iletişim kurup kuramayacağı
üzerine kurgulanır.

Bir yandan da, canlının duyduğu sevgiye karşılık, yeterince duyarlı davranılmadığında, ihmal edilip denek kurbanı olduğunda nasıl bir travma geçirdiğinin hikayesidir bu. Bir canlının nasıl bizim gibi duygularla yaşadığını, hissettiğini, sevdiğini ve sevgisizliğimiz yüzünden nasıl depresyona girebileceğini ve hayatını tümüyle bu işkence içinde geçireceğini seyredin. Ki belki de Nim denek olarak kullanılanların en şanslısı. Dirikesim merkezlerindeki canlılara ticari kaygıları giderecek bilgileri temin etmek için nasıl işkence edildiğini düşündüğümüzde. 

Nim'den istedikleri bilgi bir maymunun insanla iletişim kurup kuramayacağıydı. Nim onlarla iletişim kurmayı başarabildi ancak profesörler ve akademisyenler onunla ne kadar iletişim kurmayı başarabildi? Bu biraz düşündürücü... Nihayetinde evrimi anlamak, bilime yön vermeye çalışmak, insaniyeti anlamamıza yetmiyor, duyarsızlığımızın önüne geçemiyor. Nim gibi nice milyon canlı bu homosantrik toplum yapımızın kurbanlarına sahip insanoğlu tarihinde.





  



0 yorum :

Yorum Gönder